AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Túszdráma Sydney-ben - összefoglaló

2014. december 15. 06:16 - AtoZ

Kissé lenyugodtak a kedélyek a tegnapi túszdráma óta, azonban a városon természetesen még mindig érezhető a döbbenet. A városban az emberek sokkal kevésbé mosolygósak, mint úgy általában, szinte mindenki erről az eseményről beszél, érthető módon. Nagyon sok kérdést felvetett ez a helyzet, és azt gondolom, hogy mint úgy általában a tragédiák, ez is elindít változásokat, folyamatokat sok téren.

 

Ami már egyértelműen látható, hogy az igazságszolgáltatásban nagy átalakításokra lesz szükség. Ugyanis a tény, hogy az iráni elkövető menekült státusszal érkezett Ausztráliába, az elmúlt években többször vád alá helyezték először az ex-felesége meggyilkolásával, majd több mint 40 rendbeli erőszakos cselekedetért, és még így is szabadlábon maradt, bizony azt mutatja, hogy valahol valami nagyon nem stimmel a rendszerben.

 

A másik probléma, hogy bár az elkövető bizonyíthatóan kapcsolatban volt terrorista közeli szervezetekkel, mégsem került fel az „ausztrál CIA” (ASIO) „figyelő listájára” (watchlist). Pedig az ASIO még szeptemberben az akkori híres ISIS lefejezések után több sikeres akciót hajtott végre Sydney-ben, amikor is nagy valószínűség szerint sikerült megelőzniük néhány tervezett lefejezést Ausztráliában. Szóval itt is van min javítani a rendszeren.

 

Minden szomorúság ellenére azért vannak nagyon szép „hozományai” ennek a tragikus eseménynek. Például az ausztrálok nagy többsége egyértelműen kinyilvánította, hogy nem tesz egyenlőségjelet egy elvetemült muszlim őrült és a muszlim vallás közé. Az egyik szép példája ennek a kiállásnak az volt, amikor elindították a twitteren az „illridewithyou” hashtaget, ami azt a célt szolgálja, hogy azokhoz a muszlimokhoz, akik félnek a városban közlekedni egy esetleges ellenségeskedés miatt, szívesen csatlakoznak nem muszlim vallású ausztrálok, hogy biztonságban érezhessék magukat.

 

A másik egyértelmű pozitív gesztus pedig az, hogy a városban nagyon sokan spontán módon elkezdtek virágokat vinni az esemény közelébe. Reggel 9-kor még csak pár tucat virág volt a helyszínen, délutánra már több száz, és a virágok továbbra is folyamatosan érkeztek. És látszódott, hogy nem csak divatból, hanem tényleg együttérzésből vitték a virágokat.

Innentől pedig az eseményről történt tudósításunk olvasható.

CET 20:40 frissítés: Itt reggel 6:40 van, most keltünk, és szomorúan olvastuk a híreket, hogy itteni idő szerint hajnal fél 3 körül véget ért a túszdráma, 2 túsz és a túszejtő meghalt. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy hajnal kettő körül újra kiszabadult egy pár ember, majd közvetlenül ezután lövések dörrentek el a kávézóban, aminek következtében a rendőrség úgy döntött, hogy megrohamozza az épületet. A gyors lefolyású roham során lelőtték a túszejtőt, aki egy iráni származású középkorú, menekült státuszú férfi volt. Arról még nincs információ, hogy vajon a túszokat ő ölte meg, vagy a tűzpárpajban a rendőrök. Itt most indul a nap, valószínűleg folyamatosan új információkat fogunk megtudni a tűszejtés körülményeiről, amiket a továbbiakban is itt osztunk meg. Mindenesetre ez az esemény egészen biztosan komoly hatással lesz a bevándorlással kapcsolatos törvényalkotásra, hiszen a merénylő menekült státusszal érkezett Ausztráliába, és már egy jó ideje érezhető a feszültség az Ausztrálok és a sokak által "ingyenélőknek" nevezett menekültként érkezők között.

 

CET 13:00 frissítés: Annyi történt, hogy a kávézóban lekapcsolta a fényeket egy alkalmazott, úgyhogy mostantól teljes a sötétség (itt Sydney-ben már este 11 van). Több forrás megerősítette, hogy a túszejtő kiléte ismert, de még nem árulják el. Mi lassan lefekszünk, úgyhogy csak reménykedni tudunk, hogy éjjel semmi szörnyűség nem fog történni, hanem reggelig békésen meg tudják oldani a helyzetet.

 

CET 9:50 frissítés: A rendőrség azonosította a túszejtőt, de biztonsági okokból nem közli a nevét a nyílvánossággal. Egyelőre úgy néz ki, hogy a túszszedő egyedül van.

 

CET 9:30 frissítés: az a legújabb hír, hogy nincs új hír. Immár 10 órája zajlik a túszejtés, a rendőrség valószínűleg folyamatosan tárgyal a túszejtővel, de kifele az ügy pozitív lezárásának érdekében nem sok infót adnak.

 

CET 7:45 frissítés: Már három rádió/TV csatorna is állítja, hogy a túszejtő(k?) felvették velük a kapcsolatot telefonon, hogy a követeléseiket élőben beolvashassák. Egyik csatorna sem vállalta az élő adást, hagyják, hogy a túsztárgyalók tegyék a dolgukat a háttérben.

 

CET 7:00 frissítés: Újabb két Lindt alkalmazott szabadult ki, de még nem lehet tudni, hogy kimenekültek vagy elengedték őket.

 

(CET 6:15) A mai hétfői nap is úgy indult, mint a többi, én is és Andi is bementünk dolgozni, a karácsony közeledésével pedig már mindenki fél lábbal szabadságon van. Aztán egyszercsak a főnököm felkiáltott, először azt hittem, hogy megnyert valami új üzletet, de aztán hamar kiderült, hogy sajnos nem erről van, hanem egy szörnyű eseményről: túszejtés történt Sydney-ben, a központi üzleti negyedben.

 

Egyenlőre annyit lehet tudni, hogy reggel 9:45 körül egy táskás férfi az üzleti negyed kellős közepén levő, közkedvelt Lindt Café-ban túszul ejtette az alkalmazottakat és a vendégeket, és arra kényszerítette őket, hogy a kirakatba álljanak feltartott kézzel. Két túsznak ezen felül még egy arab nyelvű szöveget tartalmazó zászlót is fel kellett tartani. Ennek következtében perceken belül lezárták az egész környéket, az eseményhez legközelebbi irodaházakat pedig sokáig nem hagyhatták el az ott dolgozók.

 

Nekem pont ma volt egy órám az egyetemen, ezenfelül egy házidolgozat beadási határideje is ma van, az egyetem pedig kb. 800 méterre helyezkedik el az esemény helyszínétől. Úgy döntöttem, hogy a házidolgozatot gyorsan leadom, aztán irány haza. Mivel a tömegközlekedési eszközöket elterelték az érintett területről, így elég furcsa és ijesztő látvány volt a környék kongó üressége, ugyanis hétfőnként általában fullon pörög a város.

 

 

Biztonsági okokból több épületet is lezártak városszerte (mint például a Sydney Operaházat), mivel még nem egyértelmű, hogy egy elszeparált akcióról van szó, vagy esetleg egy akciósorozatról.

 

Miközben írtam ezt a bejegyzést, 3 túsz kiszabadult a kávézóból, de még nem lehet többet tudni a szituációról. Annyi már bizonyos, hogy a háttérben megindultak a tárgyalások a túszejtővel, de a rendőrség érthető okokból még nem közölt semmit a médiával. 

 

Akárhogy is alakuljon ez az esemény, az már egyszer biztos, hogy sajnos Sydney is elvesztette "szüzességét" a terroresemények területén, ami adott esetben akár súlyos következményekkel járhat az Ausztráliába bevándorolni szándékozók számára is.

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr146983835

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kelet felé menekülnek az országból az ukránok - már épül a műszaki határzár 2014.12.15. 10:49:40

Gáz, áram, élelem nincs, szögesdrót, vizesárok, taposóakna lesz Ukrajna keleti határán. Uniós pénzen épül az ukrán műszaki határzár. Ukrajna lesz az új Észak-Korea, amire a saját eszméit ha kell, akár erőszakkal is terjesztő Nyugat már az áldását is ad...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.12.15. 12:46:15

Hááát, ha egyedül van, akkor így vagy úgy de nem tart már sokáig

AtoZ 2014.12.15. 13:13:27

@HK417: úgy tűnik, hogy egyedül van. és igen, nem valószínű, hogy végig fogja bírni az éjszakát... reméljük, hogy nem fog elszakadni nála a cérna... :(

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.12.15. 13:18:02

@AtoZ: Elég gáz amúgy, mert vagy egy hülye amatőr hősködése, aki nincs tisztában a dolgokkal, vagy egy hideg profi aki eleve készül a végjátékra, hiszen tudja, hogy esélye sincs egyedül. Az amatőrnél, ha nagyon elfárad bármi lehet, a profinál viszont szinte 100% a csúnya vég.
süti beállítások módosítása