AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Sydney (szerintünk) legszebb strandjai

2015. február 08. 02:27 - AtoZ

Sydney = a világ legszebb strandjai. Ez nem is lehet kérdés. Mivel a város közvetlenül a tenger mellett fekszik, így több mint 100 stranddal rendelkezik. Igen. Több. Mint. 100!!! Gyakorlatilag 2 éven keresztül minden hétvégén más-más strandot lehet meglátogatni ismétlés nélkül. Azért ez nem egy rossz program… :)

Ebből kifolyólag mindenki meg tudja találni a neki leginkább szimpatikus strandot, az óriási-turistás-tömött Bonditól kezdve a kicsi-elszeparált-családias Shelly beach-ig bezárólag. Természetesen még nekünk sem sikerült minden strandot meglátogatnunk az elmúlt másfél év alatt, de azért már kialakult számunkra is egyfajta rangsor a kedvenceinkről.

Úgyhogy íme a mi kis szigorúan szubjektív toplistánk.

img_20131019_145715-w1200.jpg

 

6. Bondi

Ez Sydney talán legismertebb és legnagyobb (~ 1 km) strandja, a turisták óriási kedvence. Ha szeretsz másik 10-20.000 emberrel együtt strandolni egész nap, akkor ez egyértelműen neked való. Tökéletes helyszín csajozásra, bulizásra és szörfözésre. Összvissz 7 km-re fekszik a belvárostól (Central Business District), így nyáron sokan a meló után leugranak kicsit még napozni, fürdeni, szörfözni Bondi-ra. Csak úgy levezetés gyanánt. 1938-ban történt itt egy kisebb katasztrófa, amikor is egy váratlan óriáshullám-sorozat következtében rengeteg embert berántott magával a tenger. A vizimentőknek volt dolguk rendesen, 250 embert mentettek ki a vízből, 5-en viszont így is megfulladtak. Erre az eseményre azóta is Fekete Vasárnap névvel emlékeznek. A strandot egyébként cápa háló védi a cápáktól, de így is rendszeresen előfordul, hogy a folyamatosan járőröző helikopteres egységek óriás fehércápát jeleznek a parti őrségnek, akik ilyenkor azonnal kiparancsolják az embereket a tengerből. Ezen kívül innen indul Sydney leggyönyörűbb, 6 km hosszú parti útvonala, a Bondi – Coogee gyalogút, ami 5 tényleg lélegzetelállító strandon halad keresztül. Minden Sydney-be látogatónak kötelező program.

És akkor lássuk, hogy is néz ki ez a Bondi (a nagyobb képekért kattints a galériára):

 

5. Manly beach

Manly már a város északi részén fekszik, az úgynevezett északi strandok (Northern Beaches) része. Ide leginkább hajóval érdemes feljönni a belvárosból, mivel már maga a 30 perces hajóút is egy óriási élmény. Ez az északi strandok legnagyobbika, viszont hétvégente még így is kevésbé zsúfolt, mint a déli oldalon fekvő Bondi. Többek között ezért is szeretjük ezt jobban. :) A hajóállomástól egy sétálóutca vezet át a nagy strandhoz, ami szintén önmagában is egy jó kis program a kávézóival, szörfboltjaival. Manly is egy tökéletes helyszín a szörfözéshez, akár kezdőknek is.

 

4. Palm beach

Ez a strand fekszik a legtávolabb a városközponttól (kb. 40 km) ebből kifolyólag ide már viszonylag kevesen utaznak fel, hiszen hétvégén akár 1,5 óra is kell ahhoz, hogy autóval odajusson az ember. Cserébe egy nyugodt, békés, és nem mellesleg űber-gazdag környezetben fürdőzhetsz. Sokak, akiknek nagyon bejött az élet Sydney-ben, ide költöznek ki a „zsúfolt” belvárosból, miután elköltöttek pár milliót a lakásvásárlásra. Nem egy rossz életcél… :) A strand északi végén egy kis megmászható domb található egy világítótoronnyal, ahonnan pedig tökéletes kilátás nyílik a valóban egyedülálló strandra.

 

3. Curl-Curl

Curl-Curlt azért imádjuk, mert általában kifejezetten nyugodt, viszont nincs olyan messze, mint Palm Beach (kb 15 km a lakásunktól). A profik szerint Sydney egyik legjobb strandja a szörfözéshez, ezt (egyelőre) sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk… :) De talán hamarosan már személyes tapasztalatunkat is megírhatjuk, ugyanis Zolinak rajta van az idei bakancslistáján, hogy megtanuljon szörfözni, Andi „nagy” örömére (se). :) Itt is saját rock-pool van, mint jónéhány strandon, amit a tenger tölt fel vízzel, és viharosabb időkben jó játékot biztosít a helyi vagányoknak (lásd a képet, ahol állnak a medence partján, és várják, hogy bemossa őket a tenger a medencébe).

 

2. Collaroy

Collaroy 22 km-re fekszik északra a belvárostól és egy 3,5 km hosszú tömör-gyönyör strand. Eredetileg az ettől kicsit északabbra levő Narrabeen strand részének tartották, majd miután 1881-ben megfeneklett ott az S.S. Collaroy teherhajó, átnevezték Collaroy beachnek. Mert miért is ne. A hajót sikerült sértetlenül újra vízrebocsátani, azonban pár év múlva Kalifornia partjainál újra zátonyra futott. Nem egy szerencsés csillagzat… Közvetlenül a strand mellett van egy kis vendéglátóipari egység :), aminek a teraszáról reggelizgetés közben lehet delfineket, vagy akár bálnákat is látni a tengerben. Mert miért is ne, ez itt Ausztrália! :)

 

És akkor dobpörgések, tadam-tadam-tadam, lássuk Sydney (számunkra) legszebb strandját!

 

1.  Balmoral

Miután megérkeztünk Sydney-be, egy közös magyar ismerősünk jóvoltából megismerkedtünk egy itteni arccal, aki azóta a legjobb ausztrál barátunk lett (yes, it’s you, AJ! :)). Első találkozásunkkor rögtön elvitt minket a Balmoral beach-re. Nagyjából fél óráig csak pislogtunk nagyokat, mint az egyszeri öreg székely bácsi, akinek megmutatják a zsiráfot az állatkertben, és csak annyit bír mondani, hogy „márpedig ilyen állat nincs”. Kb. ennyit tudtunk mi is csak mondogatni, „márpedig ilyen strand nincs”. Rögtön a kedvenc helyünkké vált Balmoral beach, és azóta is amikor csak tehetjük lemegyünk oda egy sétára, egy kávéra, vagy akár csak autóval elmegyünk előtte. És mindez kb. 5 km-re fekszik a belvárostól, az északi oldalon.

Óriási szerencsénkre tavaly februárban Mosmanban sikerült új lakásra lelnünk, ezzel pedig kemény 5 perc távolságra kerültünk a Balmoral beach-től (na jó, gyalog legalább 10 perc). Úgyhogy gyakorlatilag nem telik el hét, hogy legalább 2x ne menjünk le a strandra csak lófrálni egy kicsit.

Balmoral egyszerűen tökéletes. Kicsi, családias, 2 részből álló strand, a kettő között egy kis vadregényes, sziklás szigettel, ami esküvők tökéletes helyszíne szokott lenni. A strand közvetlen közelében van egy nagyon aranyos pavilon, ahol koncertek és borfesztiválok is szoktak zajlani. Úgy, úgy, borfesztivál, a strandon, azért az milyen már??? Egyszerűen zseniális.

Ennek a csodának azért meg is kérik az árát, a környék gyakorlatilag Sydney legdrágább része, nehéz 3-4 millió ausztrál dollár alatt házat találni itt, de nem ritkák a 10-20 milliósak sem (igen, az kb. 2-4 milliárd Ft). És így sem látni túl sok eladó házat a negyedben…

 

 

Hát ennyi, ezeken kívül még rengeteg fantasztikus strand van Sydney-ben, viszont ezek még mindig „eltörpülnek” a városon kívül eső beachektől, amik majd egy külön bejegyzés érdemelnek.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr657150895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fruka1 2015.02.08. 08:36:43

Hello!
Mosmanban én is jártam, Sydney talán egyik legdrágább kerülete.....nem lehet olcsó ott lakni még albiban sem. Egy, a tengerparti sziklára épült lerobbant kis villa a zsebkendőnyi telekkel kb. 4 milió dollárért kelt el, ha jól emlékszem.
Balmoralon is voltam anno, tényleg nagyon szép, parkosított résszel, és tényleg 5 percre Mosmantől. Augusztus volt mikor ott jártam, pulcsiban épphogy nem fáztam, páran azért fürödtek....kábé lehetett a víz vagy 16 fokos.Viszont szikrázó napsütés volt. Jó kávét ittam a szemben lévő kávézóban. Parkolás sem gyenge arrafelé, 7 vagy 9 dolcsi azt hiszem, per óra!

'it's cool to know nothing' 2015.02.09. 19:51:43

Ezek szerint a North Shore-on laktok. Igyatok egyet az egészségemre a The Oaks-ban.
Balmoral, Cremorne, Mosman, Neutral Bay a legjobb helyek a városban. 20 éve volt, hogy először és 5 éve, hogy utoljára jártam arra.

De azért fürödni a belső öblökben nem túl egészséges (Balmoral Beach). Maradjon inkább valamelyik Manly és Palm között.

Üdv: Egy volt Neutral Bay-i lakos :)

vajdasagi 2015.02.09. 22:05:55

Köszi az írást és a sok fényképet. Magam is nagy hódolója vagyok a városnak is meg a strandjainak is.
Azért 2 megjegyzést ha megengedsz:

a) A horvát tengerpart ugyan egészen más jellegű, de szerintem szebb ezeknél. Akik mindkettőn otthonosan mozognak, azok többsége is így gondolja ezt.

b) Hawaii-n ilyen jellegű - csak éppen még szebb - strandokat találni.

Ettől függetlenül jó írás, bárcsak több ilyen lenne. És érezzétek jól magatokat :-)

AtoZ 2015.02.09. 22:27:58

@vajdasagi: kedves Vajdasagi! Koszonjuk a gratulaciod. Viszont kerlek Te is engedj meg egy megjegyzest: kerlek olvasd el a bejegyzes cimet meg egyszer: "Sydney (szerintunk) legszebb strandjai." :)

'it's cool to know nothing' 2015.02.09. 22:37:15

Éppen ma hallgattam Tripple J-t élőben, itthon, hóban autókázva. Vicces volt.

Tóth Ágas 2015.02.09. 23:12:17

pont Balmoral? :D
kicsit fáj, hogy Maroubra lemaradt, de vettem, hogy "szerintetek".. vagy ha már fontos, hogy cuki legyen, akkor Coogee. azér az angolok szoktak odalenni. Bondi tényleg nagy klasszikus, mennyi élmény köt oda! de rég volt..

vajdasagi 2015.02.10. 08:31:08

@AtoZ: Köszi a választ, de nem értek vele egyet. Mert nemcsak a címet olvastam el, hanem a teljes posztot. És annak az első mondata:
"Sydney = a világ legszebb strandjai. Ez nem is lehet kérdés."

Nos, erre mondom én azt, hogy ez túlzás. Ettől függetlenül: nagyon jó az írásotok. És élvezzétek Sydneyt is és a strandjait is :-)

KissGecihuszár 2015.02.14. 16:38:03

Kedves Andi & Zoli; számomra, akinek (még) eddig nem adatott meg megízlelni az Ausztrál valóságot, nos számomra lebilincselő volt olvasni a beszámolótokat, melyben hál Istennek nem szűkölködtetek az egzakt számokkal, amikor az ingatlan árakat ecseteltétek. Bennem ezek után már csak egy kérdés merült fel, melyet nem is nektek, inkább a fentebb kommenteket irkálok egyik-másikának szegeznék, hogyaszondja: hát nóóóórmális, hogy visszajött onnét a real jólétből ebbe a rakás szerencsétlenség gigalooser abszurdisztánba, ahol csak nyomorogni, permanensen "okosságozva" vegetálni, rettegni, idegelni lehet??? Azt gondolom, hogy lehet erre tömören is válaszolni; mégpedig azt, hogy NEEEM!!!

AtoZ 2015.02.15. 03:42:51

@Fruka1: Igen, valóban az egyik legdrágább környék Sydney-ben. Nekünk nagyon szerencsénk volt az albérlettel, így nem béreljük drágábban, mint egy hasonló 1 hálószobás kecót a város más, szintén "normális" részén. :)

AtoZ 2015.02.15. 03:45:24

@'it's cool to know nothing': Helló ex-Neutral Bayer! :) Tudomásunk szerint Balmoral annyira nem vészes, mert nem igazán "belső öböl", úgyhogy itt még esőzések után is biztonságos fürdeni, nem árasztja el a tengert a város szennyvize. Mondjuk megmondom őszintén fürdőzni nem is nagyon szoktunk, inkább vagyunk erdőjárók, mint strandolósok... ;) És ha szabad kérdeznünk, miért hagytad el Ausztráliát? Üdv, A&Z

AtoZ 2015.02.15. 03:48:26

@Tóth Ágas: Igen, ez egy örök "vita": északi vagy déli strandok. Mi az északiakra szavazunk, mivel itt lakunk, és így sokkal gyorsabban elérjük azokat. És ez a fantasztikus Sydney-ben, hogy mindenki megtalálja a "saját strandját", és egyiken sincs igazán hering effektus... :)

AtoZ 2015.02.15. 03:51:56

@vajdasagi: Áh, ok, sorry, így már érthető mire fel volt a megjegyzésed. Igazából költői túlzásnak, egyfajta figyelemfelkeltő blogkezdésnek szántuk, de igazad van, ez nem lehet egy egzakt kijelentés, hiszen ahány ember, annyi vélemény. Pl. számunkra az itteni strandok simán verik a Horvátországi tengerpartokat... :))) Egyébként valószínű, hogy mondjuk ha 10 évig "csak" a Sydney-i strandokat látogatnánk és nem lenne lehetőségünk Horvátországba elmenni egy tengerparta, akkor az nagyon hiányozna és vica-versa... :)

Fruka1 2015.02.15. 12:04:20

@KissGecihuszár: "hát nóóóórmális, hogy visszajött onnét a real jólétből ebbe a rakás szerencsétlenség gigalooser abszurdisztánba....."
Hááát, erre egyszerü is meg bonyolult is válaszolni.......
Igen, megszakadt az ember szíve mikor visszaült a repcsire, és rájött arra az egyszerü tényre, NEM SIKERÜLT az álom, a maradás, az elindulás. Miért is? Hiszen ez aki nem ismeri AU-t és nem ismeri a lehetőségeket, annak ez elképzelhetetlen, és megmagyarázhatatlan.
Nos, ha nem vagy supermen, nem tudod az angolt (szinte) perfektül, nincs olyan szakmád és végzettséged ami ott eszméletlenül fontos és ritka, nincs kapcsolatod, rokonod, vagy legalább egy jó barát aki első időkben TÉNYLEGESEN!!!!!! segít rajtad, nincs pár milliód a bankban csak úgy, akkor nagy valószínüséggel (tisztelet a kevés kivételnek) előbb vagy utóbb menned kell, mégpedig HAZA. A vízum abszurd követelményeit most nem is ecsetelném, hosszú lenne.
Mindenkinek más a története, egyszer érdekes lenne egy fejezet, ahol aki akarja megírhatná a miértet, és a hogyant.

vajdasagi 2015.02.15. 13:28:56

@KissGecihuszár: Szia. Fruka1 már adott egy választ erre. Most én a másikkal próbálkoznék.

Tudod, bármennyire is világpolgárnak érzem én magam, bármennyire is otthon vagyok legalább 8 országban (nem túlzás), haza csak egy van (illetve nekem a kezdetben kettő volt: Magyarország és Jugoszlávia, ebből most ugye egy maradt - de gondolom Neked eleve csak egy). Megvan ennek a hazának sok gondja-baja, de mégiscsak ide tartozol.
Vedd még hozzá azt, hogy sokunk számára fontos az, milyen nyelven beszélnek majd a gyermekeink és az unokáink. Azután itt maradnak a szüleink, akik idős korukra segítségre, támogatásra szorulnak. Azután itt megannyi ismerősünk segítségével találjuk meg a megfelelő orvost, iskolát, megannyi más dolgot, amelyhez jól jön a kapcsolat. Ott meg a túlnyomó nagy többségünknek életünk végéig lesznek még nyelvértési gondjai is (a beszélgetés során - pl. amikor egy ottani kínaival beszélsz, akit minden ott született ember megért, de te sehogy sem érted, mit kérdez Tőled) ). Hát most hirtelenjében ennyit tudok felsorolni.

De a Te nézőpontod is valid. Ausztrália valóban egy ritka jó hely :-) Ha nem lennének se szüleim, se gyerekeim, és sok pénzem lenne, komolyan megfontolnám, hogy ott éljek.

Remélem tudtam segíteni és nem kioktatásnak vetted.
Üdvözlettel
Vajdasági

vajdasagi 2015.02.15. 13:33:44

@AtoZ: Igen, nehéz összehasonlítani, hiszen nagyon különböző a jellegük.
Nyilván mást keres egy szörfös, és megint mást az, aki uszkálni akar.
De Horvátországban majd ajánlom Korcsulát, Cavtatot meg Hvar szigetét, hogy korrekt legyen az összehasonlítás :-)

Amúgy Menly-n komolyan fontolgattam egy kicsi lakás vásárlását is, tehát osztozom a lelkesedésetekben. Sajnos később kiderült, hogy nem vagyok elég vagyonos egy ilyen lépéshez :-(

Élvezzétek az életet. Minden jót.
süti beállítások módosítása