AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Télapó a strandon szörföl, avagy ünnepek Sydney-ben

2014. január 19. 13:20 - AtoZ

Utolsó bejegyzésünk óta bizony sok idő eltelt és újabb csodálatos élményekben volt részünk. Nem célunk időrendben részletezni mikor mi történt, inkább egy csokorba gyűjtött élményeinket mutatjuk itt be, zömmel képek formájában. Időközben Andi anyukája is velünk töltött 3 hetet, eltelt a Karácsony, a Szilveszter (http://azausztralia.blog.hu/2014/01/01/a_6_millio_dollaros_szilveszteri_tuzijatek) és beköszöntött az Újév. Többek között voltunk Sydney híres tengeri akváriumában, az egyik kedvenc kilátású éttermünkben (Kirribilli Club), amelynek a megtalálását AJ barátunknak köszönhetjük, elmentünk az Manly beach-re, a The Oaks étterembe, és SIMOGATTUNK KOALÁT a Featherdale állatkertben, juhúúúúú!

P1035914-W1200.jpg

 

Karácsony 30 fokban a strandon

A Karácsony nekünk otthon mindig a szűk családnak szentelt ünnep volt, meghitt, pihenős. A didergős hideg, a kandallótűz, a forró leves, fűszeres ételek és a “degeszre esszük magunkat” rutin mindig is hozzá tartozott. Szeretjük az ünnepekre való készülődést, ráhangolódást, a fadíszítést, az ajándékokra vadászást vagy készítést és sosem hagyjuk ki a Vörösmarty téren a csontig fagyottan reszketős forraltborozást. Na persze azért a Karácsony előtti utolsó napokban jellemző budapesti közlekedési őskáosz nem hiányzott idén…

Karácsonyi hangulatképek a Martin Place-nél és a Queen Victoria Buildingben:

 

Itt más volt minden, de erre persze számítottunk is. Napsütésben, 30 fokban hiába szólnak a karácsonyi énekek a boltokban és hiába állnak a karácsonyfák minden sarkon, a karácsonyi hangulat azért nem kapott el túlságosan minket. Zolit talán egyszer kapta el egy pár percre a „karácsonyi láz”, mégpedig amikor a Woolworth-ben (helyi Tesco) a hűtőpultok melletti hűvösben sétálva dúdolta a hangszórókból is szóló Jingle Bells. Azért valljuk be, ez nem túl autentikus… :)

Viszont nagyon sokat javított a már-már veszni látszó hangulatunkon, hogy végül a szentestét itteni „újdonsült” barátainkkal tölthettük el. Mindenki hozzáadott valami finomat a karácsonyi menühöz, így volt malacsült, töltött káposzta, rengeteg süti (méteres kalács rulez!!). No meg persze pálinka is, nevetős, meleg baráti hangulattal együtt. Minden jó, ha jó a vége, különösen egy ilyen őrülten izgalmas év után...  

  

Sydney Aquarium

Habár mindketten búvárkodtunk már egzotikus szigeteken, azért egy zárt tengeri akvárium még így is nagy meglepetéseket tud okozni. A sydney-i akvárium bár nem a világ legnagyobbja, ellenben nagyon ötletes és látványos. Például életünkben először láttunk tengeri tehenet (dugong), ami csak zöld leveleket eszik, de azt százkilószámra. Jelenleg egyébként éppen a cápa a fő téma az akváriumban, és bizony vagy 6-7 féle úszkál a legnagyobb medencében. Egyébként ez a cápakérdés óriási indulatokat vált ki Ausztráliában, különösen amikor évente 1-2x sérültje, vagy halálos áldozata is van egy-egy cápatámadásnak. Sok strandra emiatt régebben cápahálókat húztak fel mélyen a tengerben, amibe viszont rendszeresen egyéb tengeri állatok is beleakadnak, és meghalnak. Nem egyszerű kérdés…

(Kattints a képre, hogy meg tudd nézni a képgalériát, érdemes... :)

 

Hasznos infoként Sydney-be látogatók részére: mi vettünk egy kombinált éves látogatói bérletet, amivel több, mint 10 nevezetességre lehet egész évben, akárhányszor bemenni, mindezt 90 AUD-ért. Nagyon megéri…

 

Kirribilli Club-i high-life! :)

Ausztrál barátunk, AJ mutatta meg a Kirribilli Club-ot nekünk nem sokkal megérkezésünk után, és azonnal beleszerettünk a helybe. Mondjuk nem volt nehéz: dizájnos étterem, nagyon jó ételek, kiváló borok, és nagyjából az egyik legjobb kilátás az északi oldalról a Harbour Bridge-re és a City-re. Ez is egy RSL Clubbként üzemel, ami a Returned and Services League of Australia-nak felel meg. Eredetileg ezek olyan klubok voltak, amiket a szolgálatból visszatérő katonáknak tartottak fel, hogy kipihenjék a fáradalmaikat, és összejöhessenek esténként. Miután éppen a legjobb helyeken vannak ezek a klubok, felmerült, hogy nem ártana, ha a nagypublikum is bemehetne kicsit lazulni, no persze több bevételt is okozva a helynek. A pénz beszél, úgyhogy most már ezekre a helyekre általában bárki bemehet, klubtagságot viszont csak a környékbeli lakók kaphatnak, némi kedvezménnyel egyetemben. Win-win!

  

Luna Park-i séta – retrovidámpark

North Sydney egyik nevezetessége a vidámpark, azaz Luna park. A Harbour bridge lábánál fekszik, eszméletlen kilátással. Pontosan emiatt a stratégiai elhelyezkedése miatt is már többször került veszélybe a park sorsa. Jó páran szemet vetettek már a helyre, és a játékok helyett bizony szép magas lakóházakat szeretnének ott látni.

Ráadásul elég szerencsétlen múlttal is rendelkezik a park, amit 1935-ben építettek. 1979-ben a szellemvasúton tűz ütött ki, és többen odavesztek a tűzben. Park bezár, egy része lerombol, majd újraépít. Aztán 1988-ban újabb bezárás, mert egy vizsgálat kiderítette, hogy bizony jó pár játék életveszélyes állapotban van. Aztán 1996-ban újra bezárás, mert a Luna Park körüli lakóknak teli lett a tökük a hullámvasút folyamatos kerregéséből, és bírósági perrel kötelezték a parkot, hogy limitálja a játékok üzemeltetésének idejét, aminek következtében veszteségessé vált a park. 2004 óta immár folyamatosan nyitva a park, de folyamatos támadások kereszttüzében van továbbra is.

 

Darling Harbour - a helyi hajógyári sziget, csak "kicsit" elegánsabban

Ahogy már korábban írtuk, ez dél Sydney szórakoztató negyede, több száz étteremmel, klubbal, a világ legnagyobb IMAX mozijával. Bár partyzni még nem mentünk el egyszer sem, mióta itt vagyunk (hiába, azt mondják, hogy harminc fölött már minden nap ajándék… :) ), de havonta egyszer-kétszer szívesen sétálunk ott egyet, hogy kicsit belekóstoljunk az igazi sydney-i éjszakába. Ami meg különösen fantasztikus, hogy minden szombat este elég komoly kis tűzijátékot lőnek fel az öbölben, ami amellett, hogy látványos, gyakorlatilag csak pár száz méterre van a tömegtől. Ez is egy kötelező program egy Sydney látogatás során.

PC215177-W1200.jpg

PC215175-W1200.jpg

 

Featherdale állatkert, a kolalasimogatók mekkája

Barátainktól azt a tippet kaptuk, hogy ha koalát szeretnénk simogatni, akkor ne a giganagy és brutáldrága Taronga állatkertbe menjünk, hanem a kisebb, családiasabb Featherdale-be. Ezt nem hagyhattuk ki, hiszen a bakancslistánkon ott virított a Top 15-ben a koalasimogatás. Szándékosan nem írjuk, hogy koalamaci simogatás, mert mint megtudtuk, a koala nem medve. Kicsit sem. Legközelebbi rokonságban a wombatokkal van, amit ha jól tudjuk, már otthon is meg lehet tekinteni az állatkertben.

Maga a featherdale-i állatkert egyébként viszonylag kicsi, kenguruk, emuk és pávák mászkálnak szabadon. Rengeteg madárfélét lehet megtekinteni, viszont mi a rácsok nagyságával nem voltunk túlságosan megelégedve, így nem mondanánk felejthetetlen élménynek ezt a részét. De hát ebbe az állatkertbe az evolúció egyik csodálatos zsákutcájának a megsimogatásáért megy az ember. A koalára simán rá lehetne mondani, hogy „márpedig ilyen állat nincs!”. És van. Napi 16-18 órát pihen, csak néhány fajta eukaliptuszt hajlandó elfogyasztani, amiben viszont nincs túl sok tápanyag, így kénytelen spórolni a mozgással, hogy ne veszítsen feleslegesen energiát. És bezárult a kör. Ausztrálián kívül valószínűleg sehol sem maradna fent, de mivel Ausztráliában nincs igazán sok természetes ellensége, itt továbbra is jól el tud lenni a nagy nihiljében. Szerintetek mondjuk Afrikában a gepárdok, párducok, hiénák mellett hány nap alatt pusztulnának ki? Hiába, helyezkedni tudni kell… :)

Ami viszont biztos, hogy egy ilyen kis állat mellett állni, figyelni, ahogy pont leszarja, mi folyik körülötte és megsimogatni a selymes bundáját: felejthetetlen élmény. Minden másra ott a Mastercard… :)

P1035942-W1200.jpg

P1035914-W1200_1.jpg

P1035907-W1200.jpg

P1035877-W1200.jpg

P1035903-W1200.jpg

P1035897-W1200.jpg

P1035911-W1200.jpg

P1035934-W1200.jpg

P1035931-W1200.jpg

P1035916-W1200.jpg

P1035926-W1200.jpg

P1035952-W1200.jpg

P1035983-W1200.jpg

P1035950-W1200.jpg

P1035988-W1200.jpg

P1035970-W1200.jpg

P1035994-W1200.jpg

P1035999-W1200.jpg

P1036004-W1200.jpg

P1036013-W1200.jpg

 

Manly – Sydney másik arca

Habár a város déli részén is rengeteg híres strand található (a legnagyobb a Bondi), de szerencsére a város északi része sem panaszkodhat. Az egyik ilyen gyöngyszem Manly, ahova egy fél órás kellemes hajózással lehet eljutni a déli városközponttól. Egy kisváros hangulatú városrész, szép kikötővel és a sétálóutca végétől pedig egy több száz méter hosszú gyönyörű tengerparttal. Barátainkkal a homokban ücsörögve figyeltük a kőkeményen edző fiatalokat, akik sípszóra mint állat rohantak be a tengerbe szörfdeszkákkal, vagy épp anélkül versenyben. Már a nézésükben elfáradtunk.

 

 

The Oaks – New South Wales legjobb steak-je

Neutral Bay-ben van Sydney egyik legrégebbi sörözője, ami 2013-ban New South Wales megye legjobb stake-je címet is megkapta. Egy monumentális tölgyfa áll a kerthelyiség közepén, a szabadtéren felállított BBQ sütőkön pedig a hét némely napján szabadon viheted a saját kajádat és készítheted el azt magadnak. Habár a tengerbe vizet sem visz az ember, úgyhogy ott is inkább a helyi kiváló ételekből és sörökből érdemes választani. Nem mondanánk olcsó helynek, úgyhogy általában valami neves alkalom során megyünk oda ünnepelni.

P1076481-W1200.jpg

P1076460-W1200.jpg

P1076473-W1200.jpg

Hamarosan egy autózós kirándulásunkról is be fogunk számolni, valamint arról, hogy KÖLTÖZÜNK!!!!! Ez egyben :) és :(, mivel nagyon megszerettük a jelenlegi lakásunkat, de elsősorban anyagi okok miatt muszáj volt egy kissé kedvezőbb árfekvésű lakást keresnünk. Találtunk is, ráadásul egy "szerény" kilátással... Hamarosan erről is beszámolunk...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr645768413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.02.06. 12:41:31

Ezeket a fotókat ki és milyen géppel csinálja? Mert úgy hatnak mintha profi állította volna be a képeket. Vagy ennyire fotogének vagytok...

AtoZ 2016.02.07. 12:11:39

@flash.gordon: nagyon vegyes. Telefonnal, Nikon D40-nel es egy kis Olympus szappantartóval... :)
süti beállítások módosítása