AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Kiruccanás Új-Zéland déli szigetére (2. rész)

2018. június 17. 14:09 - AtoZ

Az új-zélandi kiruccanásunk bemutatását a két legfontosabb déli szigeteki városával (Queenstown és Christchurch) és egy csodálatos francia falu környékével (Akaroa) fejezzük be, természetesen rengeteg csodálatos képpel.

dscn9282.JPG

Városok: Queenstown, Christchurch

Új-Zéland egy igazi turistamágnes, nem is véletlenül, hiszen óriási érintetlen, vagy legalábbis még viszonylag békénhagyott természeti csodákkal rendelkezik. A természeti kincseiket szerencsére rendkívüli módon óvják, végiggondolt és természetbe illő megoldásokkal ötvözik a látnivalók helyszíneit. Az organikus, természetazonos formavilágú épületeket, köztéri dekoratív elemeket, szobrokat, praktikus megoldásokkal és magas minőségű anyagokkal ötvözik. Az őslakosok, a maorik kultúráját hűen ápolják (legalábbis mostmár egy ideje újra) és elemeit alkalmazzák még a nagyvárosok építészetében is.

Az ország jelképe a páfrány és a kiwi madár. Különlegesek a fjorjaik, erdejeik, madár- és tengeri élőviláguk. A legegzotikusabbak közül szerencsénk volt a világ egyetlen alpesi papagáját, a Keát, a világ legkisebb delfinjét, a Hector delfint és rengeteg fókát is megfigyelnünk.

Új-Zélandra jellemzőek az extrém sportok, amelyek egy része is új-zélandi eredetű, például a bungee jumping, a jet boat, a jet ski, a rafting, a vadvízi evezés, a kanyoning, a trekking (amit itt tramping-nek hívnak) és a paragliding is. Nem is rossz egy ilyen kis világ végi országtól...

Queenstown

A kis ékszerdoboz kinézetű Queenstown a Wakatipu tó partján fekszik, ahol nyáron a jetboat, a bringatúrák, a természetjárás, hegymászás, télen pedig a síelés, snowboardozás a legkedvelt elfoglaltság. Igazi turistaközpont, így rengeteg szállás található a megfizethetőtől a fájdalomküszöböt feszegető árkategóriáig bezárólag.

A város elképesztőten tetszett mindkettőnknek, hangulata olyan, mintha Ausztriát es Ausztráliát összegyúrnánk. Tiszta, rendezett, alpesi hangulatú, szervezett, végiggondolt, kellemes kis utcák, kedves, barátságos emberekkel. A parton pedig remek sétányok és egy botanikus kert teszi emlékezetessé az ott töltött napokat.

Queenstown éjszaka is gyönyörű, az esti fények nagyon romantikussá teszik a várost. A hegy tetején a gondola épületét látványosan kivilágítják, ami a sötétségben, mint egy lebegő Ufó tűnik fel.

Tényleg csak szuperlatívuszokban tudunk a városról beszélni, és ha még hozzátesszük, hogy ott ettük életünk talán legfinomabb hamburgerjét, akkor már egyértelmű, hogy Queenstownba minden új-zélandi látogatónak el kell jutnia.

Elsőre teljesen véletlenül találtunk rá az egyébként valóban világhíres Fergburger gourmet hamburgerezőre, de miután kiderült, hogy országszerte világhíres, pár nappal később visszalátogattunk egy laza reggelire, hogy magunk is kipróbáljuk miért is állnak folyamatosan sorba ott az emberek akár 1 órát is várva a hamgurgerre. Bár kifejezetten szkeptikusok voltunk eleinte, azt kell mondjuk méltán lett közkedvelt a hely a kiváló minőségű, friss burgereiről. A szaftos, ízletes húspogácsát megkoronázzák a házi készítésű, omlós zsemle és a friss, ropogós, helyi zöldségek, tényleg minden olyan, amilyennek lennie kell, hibátlan a kompozíció. Még is sültkrumpli is olyan ízes volt, hogy csak folyamatosan nagyokat hümmögve tudtuk megenni. A Fergburger azonnal felkerült a saját burgerező toplistánk első helyére, megelőzve a budapesti Majorkát, vagy a kaliforniai In’n’Out-ot. Ezt már igazán nehéz lesz bárkinek is űberelnie...

A Fergburgernek a hamburgerezőjén kívül 2011 óta kávézója és saját péksége is van, ahol elsőosztályú óriás német perecet vettünk. Érdekes módon a siker ellenére nem vált bolthálózattá, egyetlen üzletet működtetnek, azt viszont napi 21 órás  (!!!) nyitvatartással, hajnali 4 és 8 között tart csupán zárva az üzem. Egy igazi műintézmény, ahova mindenképpen érdemes betérni az óriási várakozás ellenére is.

Christchurch a Déli-sziget legnagyobb városa és egyben kulturális központja, az országnak pedig harmadik legnépesebb városa Auckland és Wellington után. 1856-ban alakult várossá, így az ország legidősebb városa is egyben.

2010 és 2012 között több földrengést volt kénytelen eltűrni a város, ezek közül a legsúlyosabb 2011 februárjában volt, amiben 185 ember vesztette életét és több ezer épület rongálódott meg, ezzel évekre visszavetve a várost a fejlődésben. 2013 végére 1500 épületet kellett teljesen lebontani, a város újjáépítése, feljesztése még ma is tart.

Érzés szintjén Christchurch jelenleg nagyon eklektikus, elsősorban a rengeteg építkezés miatt. Itt nem a bankoknak és a mobilszolgáltatóknak, hanem az építőipari és tervezői cégeknek vannak palotáik az elképesztő mennyiségű munka miatt. Ugyanakkor gyönyörű, szépen tervezettek az új épületek, közterek, és egyre több világszintű, hangulatos étterem is nyílik a városban. Jellemzőek a falakon a különleges és óriási graffitik, amik egyedi hangulatot adnak az utcáknak.

Nagyon tetszett nekünk, hogy az elmúlt években számos köztéri projektet valósítottak meg, amelyeknek az volt elsődlegesen a célja, hogy az emberek használják is azokat. Az egyik ilyen különleges projekt egy szabadtéri zenegép volt, amibe egy dollárt bedobva és a mobiltelefont bedugva kihangosíthatod a kedvenc zenédet, és egy rögtönzött flash mob keretében akár teljesen ismeretlen emberekkel is együtt táncolhattál egy kis beton placcon, körbevéve színes discofényekkel, diszkógömbbel.

20180416_200704.jpg

A másik vicces utcabútor egy óriási, retro joystick volt, ami már önmagában is nagyon érdekes látvány, azonban az állunk akkor esett le igazán, miután rájöttünk, hogy az utca másik oldalán egy irodaépület falára egy giga monitort tettek, és oda volt kivetítve egy tipikus mászkálós számítógépes játék, amit a joystickkel lehetett irányítani. A legszebb az egészben az volt, hogy valóban működött, nem volt megrongálva, pedig már látszott rajta, hogy nem tegnap rakták ki az utcára.

20180416_210816.jpg

Arthur pass, zápor és zivatar. A nyugati és a keleti partot számos kacskaringós hegyi út köti össze, az egyik leglátványosabb az Arthur pass. Sajnos elképesztő szerencsésnek kell ahhoz lenni, hogy ne esőben utazzon ott az ember, és mi éppen nem voltunk szerencsések, folyamatos felhőszakadásban volt részünk. A lehangoló hangulatot egy kávéval akartuk feldobni, így megálltunk az Otira Hotelnél egy pihenőre. A kávé, a pite és a kiszolgálás az abszolút felejthető kategóriába tartozott, viszont maga a hely minden várakozást felülmúlt. Talán a totális szürrealitás a legjobb kifejezés a helyre, mintha a Twin Peaks egyik korai részébe csöppentünk volna bele. Ugyanis a hotel egyfajta furcsa tárgyak múzeuma is, többek között kétfejű kitömött kacsa, mindenféle preparátum, 1800-as évekbeli bicikli, zenedoboz, festett fajanszok, fegyverek és vicces táblák is megtalálhatóak a valóban különleges (és talán kissé ijesztő) gyűjteményben.  

Akaroa – ragyogó kis gyöngyszem

Utolsó napunkon, nem mellesleg Andi szülinapján Christchurch-ből egy kis kirándulást terveztünk a környéken immár nem a Lucky Ranger lakóautónkkal, hanem egy kis városi személyautóval.

Akaroa városkába gyönyörű szerpentineken lehet eljutni kb. másfél óra alatt. Nagy meglepetésünkre mintha egy francia kisvárosba csöppentünk volna, ami nem is véletlen, mivel az 1840-es évek körül a franciák magukénak kiáltották ki a környéket, amit az ott állomásozó angolok nem annyira vettek jó néven. Némi adok kapok után azért lecsillapodtak a kedélyek, viszont a francia hangulat megmaradt mind a mai napig, még az utcákat is ’rue’-nek hívják a kisvárosban.

Programként úgy döntöttünk körbehajózzuk az öblöt, így a Black Cat hajotársasággal 2 órás hajóútjára fizettünk be. Szerencsére csodálatos napsütéses napunk volt, de azért a hajón sűvített a szél rendesen. Az öböl meseszép környezetben fekszik kisebb hegyekkel, zöld és sziklás dombokkal, szinte függőleges sziklafalakon legelésző bárnyokkal, tenehekkel. A hajóút során rengeteg csodaszép tengeri madarat láttunk, vagy 30 fókát és egyet a világ legkisebb delfinjéből, a Hector delfinből. Összességében kifejezetten kellemes meglepetés volt Akaroa, nagyon örültünk, hogy leautóztunk oda, szívesen maradtunk volna még egy pár napot mászkálni, sétálni, hajózni.

12 nap közel sem volt elég még a déli sziget teljes felfedezésére sem, egészen biztosan visszatérünk még Új-Zélandra, erősen belopta magát a szívünkbe ez a barátságos, természeti csodákban bővelkedő szigetország! Zárásként még íme néhány szösszenet képekben az utunkról...

Szeretettel, 

Andi és Zoli

 

Kövess minket a Facebook oldalunkon, ahol heti rendszerességgel osztunk meg érdekességeket Ausztráliával kapcsolatban!

 www.facebook.com/azausztralia

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr7614036538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2018.06.24. 10:25:06

Egy kérdés: ti a Baktérítőtől délre vagytok, tehát ha a helyi délidőben a Nap felé néztek (északra), akkor annak látszólagos égi útja nektek jobbról balra megy? Nehéz elképzelni itthonról...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.12. 01:03:49

Hataratkelo ajanlojat kovetve bukkantam az oldalatokra, es elvezettel olvasgatom az Uj-Zeland-i irasotokat. El is mentem, mert ha minden osszejon, akkor jo egy ev mulva szeretnenk egy Uj-Zeland-Fiji utat szervezni :) Kaliforniaban lakunk, es innen "csak egy ugras" :) (arban es idoben annyi, mintha "hazaruccannank" Magyarorszagra, igy most valtozatossag kedveert ezt az iranyt celozzuk meg. Nagyon jo otleteket adtatok, miket erdemes meglatogatni Uj-Zelandon! :)
süti beállítások módosítása