AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Jótanácsok az ausztrál bevándorláshoz

2019. január 14. 12:02 - AtoZ

Nem titok, hogy ezen az ausztrál letelepedésünket és itteni életünket bemutató blogon keresztül sokan találnak ránk és írnak nekünk, hogy segítsünk nekik is a bevándorlásban. Bár igyekszünk annyit segíteni, amennyit az időnk és a tudásunk enged, de mindig kihangsúlyozzuk, hogy mi nem vagyunk bevándorlási ügynökök, nem követjük a folyamatosan változó itteni szabályokat, így tanácsadásra sem mi vagyunk a legmegfelelőbb szakemberek. Pusztán a saját tapasztalatainkat, példánkat tudjuk megosztani, speciális, kifejezetten vízumokkal kapcsolatos kérdésekre nem tudunk válaszolni. Viszont látva az igényt arra, hogy a tapasztalataink másokat is igencsak érdekelnek, összeszedtünk néhány jótanácsot azoknak, akik még csak gondolkoznak az egy ausztrál kalandon, és azoknak is, akik már idekint vannak. Lássuk...

DSC_0046-1200.jpg

Amennyiben még csak gondolkozol a kijövetelen, letelepedésen:

- Mindenképpen konzultálj jól felkészült bevándorlási ügynökkel, ügynökökkel. Erre nem szabad sajnálni a pénzt, egy kisebb (vagy akár nagyobb!!) vagyon felesleges elköltésétől tud megmenteni egy-egy hiteles jótanács. Természetesen ne vegyél minden választ azonnal készpénznek, az ügynökök is üzleti vállalkozást üzemeltetnek, és az egyik céljuk az, hogy megéljenek a munkájukból. Mint minden tanácsadásnál az egészséges szkepticizmus nagyon hasznos tud lenni, érdemes ellenőrizni a hallottakat.  

- Az esetek többségében az állampolgárságig vezető út nem egyenes, lelkileg is érdemes felkészülni arra, hogy változni fognak szabályok, lesznek hirtelen felmerülő nehézségek. Érdemes 2-3 különböző tervvel készülni, hogy ne kényszerből kelljen cselekedni, amikor már késő.

- Párban sokkal könnyebb kijönni, mint egyedül. Két bevételi forrás, egymás lelki támogatása, nehézségek, örömök, költségek megosztása, hogy csak néhány előnyt említsünk. Persze ilyen távol lenni az otthontól, tökéletesen egymásra utalva élni egy idegen országban egyben szakítópróba is tud lenni, sok kapcsolatot szakítottak szét az itteni nehézségek, reménytelennek tűnő helyzetek. A miénket speciel megerősítették. :)

- Ne gondold azt, hogy majd Te tanulóvízum mellett egyedül félig feketén megkeresel annyit, hogy eltartsd magad / a családod, kifizesd a lakbért, megkeresed a következő iskolai szemeszter tandíját, a vízumköltségeket, és még a nem várt kiadásokra való fedezetet. Nem, nem fog menni.

- Gyerekkel nagyon nagyon nagyon nagyon gondold végig, hogy komolyan gondolod-e az Ausztráliába való kitelepedést. Amíg nincs meg a letelepedési engedélyed, szinte mindenért fizetned kell, az egészségbiztosításért, a bölcsödéért, óvodáért, iskoláért, stb., stb. Eleinte még két szülő is nehezen fogja tudni kitermelni saját magunknak is a megélhetési költségeket, egy-két gyerek extra kiadásait meg pláne. Ha mindenképpen eltökéltek vagytok az egész családdal, akkor érdemes “előre küldeni” valamelyik szülőt (elsősorban az apukát), hogy térképezze fel a helyet, a lehetőségeket, mielőtt az egész család nekivág a nagy útnak.

- Határozd meg előre, hogy mi az az összeg és hány év az, amit hajlandó vagy ebbe az egészbe beletenni. Ha elfogyott a pénz, vagy lejárt az időd, tudj megállni, és becsülettel hazatérni.

- Legyen megtakarításod legalább 4-5 millió Forint (de inkább a duplája), enélkül nagyon nehéz lesz az első pár hónapod, amikor szinte ezer százalék, hogy folyni fog a pénz a kezeid közül: vízumköltségek, egészségbiztosítás, kaució a lakbérhez, bútorok (kevés bútorozott lakást lehet bérelni, és azok is nagyon drágák), autó (nem kötelező, de meglátod, óriásiak a távolságok idekint), stb, stb.

- Ha teheted, már erős angollal gyere ki, óriási könnyebséget fog jelenteni az itteni boldogulásban. Érdemes akár kimenni máshova angol nyelvterületre fél/1 évre, ott feljavítani az angol nyelvtudást, és csak utána belevágni Ausztráliába.

- Az angol nyelvtanulós tanulóvízum bár nagyon csábító lehetőség az indulásra, óriási csapda tud lenni, ha nincs meg előre a terv arra, hogy hogyan tudsz majd továbblépni egy következő vízumra, vagy a PR-ra. Csak a nehezen félretett pénzedet fogod beletolni a következő szemeszterbe vagy iskolába, aminek a végén nem leszel előbbre egy centit sem.

- Ha az egyetlen megoldás számodra a tanulóvízum és a pároddal együtt jössz, érdemes egy Master vagy doktori képzésre jelentkezni, mert azzal a partnered munkaóra limitáció nélkül dolgozhat itt kint, ezzel is növelve a pénzkereseti lehetőségeket. Te mindenképpen csak 20 órát hetente.

- A tanulóvízummal érdemes vigyázni, nem szeretik a munkavállalók, így nagy valószínűség szerint jóval az otthoni tapasztalatod alatt fogsz tudni csak elhelyezkedni. (A kivétel itt is erősíti a szabályt)

- Ne csak Melbourne-ben és Sydney-ben gondolkozz. Brisbane is fantasztikus hely, sokan Adelaide-re esküsznek a családcentrikussága miatt, Perth a lehető legközelebb van Magyarországhoz, Hobart kicsi, de annál kedvesebb, Darwin pedig, nos meleg. Nagyon meleg. De ha hajlandó vagy akár vidéki területre is költözni a nagyobb városok helyett, lehet, hogy könnyebb lesz a bevándorlás, mivel az ausztrál állam plusz pontokkal is támogatja adott esetben a vidéki bevándorlást. 

- Szponzort szerezni otthonról egy lottó 5-ösnek felel meg, a csoda kategóriába tartozik. Nem lehetetlen, de a kivétel itt is erősíti a szabályt.

- Amennyiben rendelkezel már, vagy otthon meg tudsz szerezni egy olyan szakmai képesítést, ami rajta van a hiányszakmák listáján (vigyázz, már több ilyen lista is van, konzultálj egy bevándorlási ügynökkel, illetve lásd a bejegyzésünk végét), inkább otthonról vidd végig a PR megszerzéséhez szükséges folyamatot. Hosszabb lesz, meg lehet, hogy nehezebb is, de legalább nem kell majd napi szinten izgulnod, hogy vajon hamarabb jár-e le az éppen aktuális vízumod, mint ahogy megkapod a szükséges engedélyeket a maradáshoz. Ezenfelül ha otthon a szakmádban dolgozol, akkor a tapasztalatod bővülésével akár több bevándorlási pontot is tudsz szerezni. Egy kis összefoglaló (nem teljes!) a kapható pontok megoszlásáról: https://www.am22tech.com/australia-points-calculator-for-skills-based-permanent-residency-application/

- Sajnos amennyiben 40 év fölött vagy (de még nem vagy 44), akkor csak egy bombabiztos, kikezdhetetlen tervvel érdemes belevágni a bevándorlásba. Viszont ha 25-32 között vagy, akkor elég komoly előnnyel indulsz, hiszen már csak az életkorodra megkapsz 30 pontot a minimum szükséges 65-ből. (Ami manapság azért már inkább 70-75 némely szakmánál, ha gyorsan akarsz bevándorolni)

- Meg se próbálj abban reménykedni, hogy majd turistavízummal feketén jól elboldogulsz idekint. Nem biztos, hogy lebuksz, de olyan kiszolgáltatott helyzetben leszel, hogy előbb vagy utóbb kénytelen leszel bedobni a törölközőt, mert előrébb lépni nem fogsz tudni.

- Úgy tervezd, hogy szeptemberben/októberben érkezz, ne április/májusban. Egyrészt az otthoni télből energiailag lemerülve úgy eljönni, hogy itt épp kezd hűlni az idő (legalábbis Ausztrália délebbi részein), bizony nem a legjobb indítás. Másrészt pedig költségeket tekintve is jobb, ha nem egyből az elképesztően drága elektromos fűtésre kell elköltened a megtakarításodat.

- Végül: Ne higgy látatlanul nekünk, meg más blogoknak sem. Ne várd, hogy tőlünk, vagy más itt élő magyaroktól fogod megtudni a tutit meg a frankót, hogy Te hogy tudsz itt letelepedni. Gyűjts össze annyi információt, amennyit csak tudsz, mindenképpen több különböző forrásból. Legyél pesszimista a terveket illetően, készülj fel a lehető legrosszabb lehetőségre is. Ha azt is képes vagy elfogadni eredményként, csak akkor indulj neki...  

20160724_151610.jpg

Ha már megvan a vízumod Ausztráliába:

- Jól nézz körül a városban, ahol szeretnél letelepedni mielőtt még 6-12 hónapra kibérelsz egy lakást. Szimpatikusak-e az emberek körülötted? Van-e megbízható tömegközlekedés? Milyenek az átlagárak a környéken? Ingyenes-e a parkolás? Óriási különbségek vannak a negyedek között, és elképesztően sokat számít, hogy milyen érzéssel mész haza a kimerítő munka/iskola után. Egy gyengébb pillanatodban akár a menni vagy maradni kérdést is eldöntheti…

- Ismerkedj a helyiekkel, ne csak a magyarok társaságát keresd. Eleinte nyilván könnyebb hasonló kultúrájú és nyelvű emberektől információt gyűjteni, de ez csak lelassítja a beilleszkedés folyamatát, a kapcsolati hálód kialakulását.

- Járj az érdeklődési körödnek megfelelő meetup-okra, ismerkedj, beszélgess, de ne azzal kezdd, hogy neked mire van szükséged. Ha látják, hogy nem csak kivenni akarsz a kapcsolatokból, hanem szívesen osztasz is meg, akkor előbb-utóbb maguktól is segíteni fognak rajtad a csoporttársak.

- Csinálj mihamarabb ABN (Australian Business Number) számot, mert sok helyen elvárás, vagy legalábbis jobban jársz, ha Te számlázol, mintha a cég adózna helyetted. A regisztráció ingyenes és on-line, nincs vele vesztenivalód. A számlázás meg, nos, maradjunk annyiban, hogy nem fogod tudni elmagyarázni az ittenieknek, hogy mi az a szigorú számadású számlatömb, elég lesz egy sajtfecnire felírt összeg a nevekkel, adatokkal... :)

- Ha nehezen tudod megszerezni az első ausztrál munkádat, menj el valahova néhányszor önkéntesnek vagy vagy pár hétre/hónapra gyakornoknak. Sokszor ez tudja megadni a löketet ahhoz, hogy valahol lehetőséget kapj egy igazi, fizetős munkához.

- Számtalan kurzus elérhető, akár online és viszonylag alacsony díjjal is, ami segíthet a munkavállalásban illetve beilleszkedesben.

- Szánj időt magadra, és a párodra, családodra, még akkor is, ha éppen 3 helyen dolgozol és mellette tanulsz is. Ez kiemelkedően fontos, mert nagyobb áldozat tud lenni ez az út, mint gondolnád és sokáig is tart mire célt érsz, ne hajts ki magad az elején. És amikor épp nagyon lent vagy, a családod tud lenni az a biztos pont, amiből töltekezni tudsz.

- Legyél rugalmas és alázatos, ne ítélj és kritizálj. Ez egy nagyon befogadó és segítőkész ország, de ha valaki nagy arccal indul neki az itteni életének, abból óriási nagy csalódás tud lenni hónapokon belül. Ha lejjebb kell kezdened, mint azt szeretnéd, kezdd onnan és teljes energiával légy azon, hogy mások felismerjék a lelkesedésed, igyekezetedet.

- Ha nagyon nem megy az egész, és már igazából utálsz itt lenni, már nem is emlékszel, miért jöttél ki egyáltalán ide, akkor lehet, hogy eljött az idő a hazautazásra. Merd ezt is beismerni…

 

Sok sikert!

 

Szeretettel,

 

Andi és Zoli

dscn6211.JPG

 

Néhány hasznos link:

 

A bevándorlásra alkalmas szakmákról:

https://www.seekvisa.com.au/skilled-occupation-list-australia-2018/

https://www.workvisalawyers.com.au/news/all/new-skilled-occupation-lists-explained-there-are-now-different-mltssl-and-stsol-for-different-visa-programmes.html

https://archive.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists

 

Néhány általunk ismert bevándorlási ügynök:

http://www.nextvisa.com.au/

http://cseaustralia.com.au/

http://bertok.com/

 

Bevándorláshoz elfogadott nyelvvizsgák:

IELTS

OET

PTE

TOEFL iBT

Cambridge Test of English

Előnyök és hátrányok a különböző nyelvizsgákkal kapcsolatban:

https://migrationdownunder.com/english-requirements-for-australian-visas/

 

Amennyiben konkrét, Ausztráliával kapcsolatos tanácsra van szükséged (nem vízumokkal), vállalunk Skype konzultációt, írj az aandz.traveling@gmail.com címre

 

Kövess minket a Facebook-on, ahol rendszeresen posztolunk érdekességeket Ausztráliáról, Sydney-ről:

https://www.facebook.com/azausztralia/ 

Igen, van Insta fiókunk is, ott is igyekszünk szebbnél szebb képeket megosztani Veletek:

https://www.instagram.com/az_traveling/

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr5414561596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spinkler 2019.03.13. 16:31:06

Sziasztok.
Most egy picit letörtetek.

Ez a mondat:

"…..Sajnos amennyiben 40 év fölött vagy (de még nem vagy 44), akkor csak egy bombabiztos, kikezdhetetlen tervvel érdemes belevágni a bevándorlásba...…."

burkoltan annyit jelent, hogy olyan minimális az esély amivel nem érdemes megpróbálkozni?
Tényleg érdekelne, hogy 40 felett ( de 45 alatt), hiány szakmával, igaz hiányos angollal -de ez javítható- van értelme belevágni, mert ilyen korosztálytól beszámolót még nem olvastam.....
Megköszönném ha véleményeznétek a kérdésem.

AtoZ 2019.03.13. 20:45:22

@Spinkler: az altalad felvazolt helyzetben mi nem vagnank bele. Kulonosen a hianyos angol miatt, mert bar igen, feljavithato, ha intenziven tanulsz angolul, de ha ugy jossz ki, hogy a hianyos angolod miatt nem tudsz igazadbol a szakmadnak es a tapasztalatodnak megfelelo pozicioban elhelyezkedni, akkor ott talalod magad, hogy 2-3 munkat is bevallalsz azert, hogy eleg penzt gyujts az itteni megelheteshez, viszont nagy valoszinuseg szerint ezeket a kiegeszito munkakat hozzad hasonlo, alacsonyabb angol tudassal rendelkezo bevandorlokkal fogod vegezni, veluk meg nem igazan fog az angolod fejlodni. A sok melo utan meg szinte biztos, hogy nem.fogsz kulon angolorakra jarni, orulni fogsz hogy lyuk van a sejhajodon.
Meg egyszer mondjuk, volt akinek sikerult igy is a letelepedes, de nagyon ritka, es oriasi ido, penz, es erobefektetessel jart.

Spinkler 2019.03.13. 22:05:12

@AtoZ: Köszönöm a gyors választ....így nem maradt más megoldás mint tanulni. Van rá még rá 3 évem.

ComLo 2019.06.21. 06:52:14

Mi DK Ázsiából költöztünk át. A "környéken" kerestem a szakmámban munkát, és "ötösöm lett" ... egy Sydney-i cég megszponzorált.

Most így lassan fél év után, hogy a nehézségeken túl vagyunk, azért azt kell mondanom, utólag, lehet nem vágtam volna bele mégegyszer, mert iszonyat melós volt, és sok energiát követlet, mármint maga az egész bevándorlási folyamat. És mindezt úgy, hogy volt egy atombiztos szponzorunk, akik végtelenül türelmesek, és segítőkészek voltak, fizettek repjegyet, első hónapos szállást, segítettek lakáskeresésben, biztosították a vizumügynököt stb stb. Valamint, mivel szakmámban (IT), gyakorlatilag középvezetői pozicióba vettek fel, olyan fizetést kapok (helyi szinten átlag feletti), amiből nagyon kényelmesen el tud élni egy család. És ilyen háttérrel, DK Ázsiai, bevándorlási tapasztalatok után, azt mondom, nagyon rögös volt az út. Hatalmas respect annak aki ebbe belevég, de én lebeszélnék mindenkit arról hogy kalandvágyból Ausztráliába költözzön, "me' ott jobb lesz".

Jah és azért kellett tenni a lottoötösért. Elég szép, nemzetközi CV-vel, összesen több mint 2100 (!!) helyre jelentkeztem ausztráliába kb 2 év alatt. Ebből összesen 2 cég írt vissza.
süti beállítások módosítása