AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Ausztrália legveszélyesebb állatai - Top 7

2019. november 16. 09:31 - AtoZ

Ausztrália köztudottan egy nagyon veszélyes hely. Lépten nyomon mérgező vagy harapós állatok várják, hogy megkeserítsék az emberek életét, adott esetben akár meg is öljenek. Vagy mégsem? Nos, hogy tisztán lássuk a valóságtartalmát ennek a kijelentésnek, segítségül hívtuk a statisztikát, ami egyértelműen megmutatja, hogy melyik félelmetes állat hány ember életét oltotta ki az elmúlt években Ausztráliában. Vajon ki lesz az első? Valamelyik pókfajta a rengeteg mérgező ausztrál pók közül? A kegyetlen sósvízi krokodil, amely könnyedén ránt be magával a vízbe egy megtermett embert is? Vagy a méltán hírhedt fehér cápa? Esetleg a mérgeskígyók? Neked mi a tipped?       

azszerk_daintree_dscn3553.jpg

Ha szeretnél körülnézni Ausztráliában, és segítségre lenne szükséged a lehető legtökéletesebb és legkedvezőbb árú útiterv összeállításában, látogasd meg új turisztikai tanácsadó oldalunkat és kérj egy kedvező utazási ajánlatot tőlünk:

WWW.AUSZTRALIANEKED.HU

 

Az Australian Bureau of Statistics (Ausztrál Statisztikai hivatal) tavalyi kiadványa egyértelműen beazonosítja ausztrália leggyilkosabb állatait a 2008 és 2017 közötti (azaz 10 évet felölelő) adataival. Kezdjük a listát a 7. helyezettel:

7. Krokodilok – 17 haláleset

krokodil.jpg

Nos, egyből egy nagyvad, a félelmetes krokodil! A védett állatnak minősülő krokodilok Ausztrália északi, trópusi részein élnek szabadon, elsősorban Broome (WA) és Rockhampton (QLD) között. Az országban kétféle krokodil honos, az édesvízi és a sósvízi krokodil. A nevük megtévesztő, mert pl. a sósvízi krokodil simán édesvízben is megtalálható, és fordítva. Egyértelműen a sósvízi a veszélyesebb fajta, akár 5-6 méteresre is megnőhet és az embert abszolút tápláléknak tekinti. Az édesvízi ezzel szemben maximum olyan 2.5 méterre nő meg és gyakorlatilag fél az embertől, úgyhogy ő „csak” akkor támad emberre, ha veszélyben érzi magát.

Jelenlétüket sok helyen, folyóknál, tavaknál figyelmeztető táblák jelölik, de akár olyan helyeken is előfordulhatnak, ahol nincs kint tábla. Balesetek, akár halálosak is, leginkább emberi butaságból erednek, például ha egy horgász közvetlenül a folyó partján tisztítja a fogását, vagy a figyelmeztető tábla ellenére valaki beugrik a hűsítő tóba fürdeni egy utolsót.

Mi az ausztrál körutazásunk során leginkább édesvízi krokodilokat láttunk (https://azausztralia.blog.hu/tags/krokodilok), és eleinte meg voltunk döbbenve, hogy sokan fürödtek olyan helyeken is, ahol egyértelműen voltak ilyenek a vízben. Amikor a helyieket kérdeztük miközben mutattunk a tó túlpartján henyélő hüllőkre, hogy akkor ezt most hogyan is, ők sokszor csak legyintettek, „ááá, azok csak ’freshik’”. Mi azért inkább tiszteletben tartottuk a kis (2.5 méteres) freshwater krokodilokat, jobb a békesség…

6. Kutyák – 22 haláleset

dingo.JPG

Hoppá, egy meglepetés, ki gondolta volna, hogy az ember legjobb barátja felfér a top 7-es listára? Habár a mi tapasztalatunk az, hogy Ausztráliában kifejezetten jólneveltek a kutyák, és nagyon kevés a kóbor eb, azért sajnos itt is előfordul, hogy egy váratlanul kiszabaduló kutya halálosan megsebesít egy fiatal gyereket vagy egy idős embert. Ez a 22 haláleset egyébként nagyjából azonos a magyarországi statisztikai adatokkal, ami átlagosan évente 5000 kutyatámadást és 25 halálesetet említ az elmúlt 10 évben.

Külön említést érdemelnek még az helyi ausztrál őskutyák, a dingók, amik szintén felelősek voltak az elmúlt években néhány ember elleni támadásért, különösen gyermekek ellen. Sajnos ezek a támadások elsősorban annak köszönhetőek, hogy egyre kisebb terület áll ezeknek a helyi állatoknak a rendelkezésére, és egyre többször kénytelenek emberek közelében tanyázni.

5. Kígyók és gyíkok – 23 haláleset

azszerk_daintree_dscn3548.jpg

Na, tessék! Ugye, hogy milyen veszélyesek az ausztrál kígyók, egészen a lista 5. helyére sikerült felkúszniuk magukat! Tény, hogy a kontinens kb. 170 kígyófajából nagyjából 100 potenciálisan mérges, valamint, hogy a világ 25 legmérgezőbb kígyójából 21 megtalálható az országban. Ehhez képest 10 év alatt 23 haláleset (aminek egy kis részét nem is kígyók, hanem gyíkok okozták!) igazából egyáltalán nem sok, Ázsiában például évente akár 11 000(!!!!) halálesetet is okozhatnak a kígyómarások. A nagyon alacsony ausztrál szám leginkább a helyi kiemelkedő orvosi ellátásnak és a szinte mindenhol gyorsan elérhető ellenméregnek köszönhető, valamint annak, hogy a kígyók nagy része a gyéren lakott „outback”-ben honos. Ettől függetlenül természetesen minden kirándulás esetében érdemes figyelni, hogy hova lépünk, akár egy sétabotot is tanácsos magunkkal vinni. Mivel a kígyók alapjában véve csak élni akarnak, ha abban a nagy szerencsében lenne részünk, hogy meglátunk egyet a vadonban, csak meg kell állni, és megvárni, amíg szépen elkúszik ez az egyébként csodálatos teremtmény. Élni és élni hagyni.

A világ legmérgezőbb kígyója egyébként a kispikkelyű tajpán, aminek mérge 50x erősebb a kobrák mérgénél és elsősorban Ausztrália száraz, belső területein őshonos, így egy lottó ötössel ér fel, ha valaki ausztrál túrája során találkozik egy ilyennel.

4. Cápák és egyéb tengeri állatok – 26 haláleset

dscn7765.JPG

Íme, a világszerte rettegett ausztrál cápák (és egyéb tengeri állatok)! Sajnos a statisztika nem tér ki pontosan az „egyéb tengeri állatok” neveire, de azért nagy valószínűség szerint a kockamedúza, a ráják (lásd a híres Steve Irwin esetét https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Irwin), a kúpcsiga és a kékgyűrűs polip is kivette a részét a 26 feljegyzett halálos támadásból.

bluering.jpg

Természetesen minden emberélet elvesztése tragikus, viszont statisztikailag 580x valószínűbb, hogy egy közlekedési balesetben veszti el az ember az életét, mint egy cápatámadásban. Ráadásul Ausztrália több, mint 25 000 km partszakasszal rendelkezik, és az ausztrálok több, mint 85%-a él maximum 50 km-re a tengertől, amiket figyelembe véve pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyire ritka is a halálos cápatámadás Ausztráliában. Ezen felül egyszerű látogatóként is könnyedén csökkenthetjük az egyébként is nagyon alacsony veszélyességi faktort azzal, hogy csak életmentők által felügyelt strandokon fürdünk, és lehetőleg nem hajnalban vagy napnyugtakor, amikor is a cápák leginkább aktívak. Amennyiben pedig kifejezetten szeretnénk cápákat látni, természetesen Ausztráliában erre is lehetősége van az embernek, Port Lincoln-nál (SA) akár fehér cápákkal is merülhetünk ketrecben, South West Rock-nál (NSW) pedig a többnyire ártalmatlan szürke szirt cápákkal.

Végül egy elgondolkodtató adat: csak Queensland-ben (Ausztrália egyik állama) 2001 és 2018 között 10 480 cápát öltek meg a kihelyezett csapdák (drum lines). Remélem nem csak mi érezzük, hogy nincs egyensúlyban az emberi faj reagálása a cápatámadásokra…

3. Darazsak és méhek – 27 haláleset

hornet.jpg

Nocsak, egy meglepetés! A darazsak és a méhek több halálos balesetet okoztak 10 év alatt, mint a cápák, a kígyók, vagy a krokodilok. Ráadásul itt nem arról van szó, hogy Ausztrália rendelkezne valami elképesztően gyilkos méh-, vagy darázsfajtával, egyszerűen csak azokban az esetekben vettek el emberéletet ezek a közönséges rovarok, amikor is a szerencsétlen áldozat allergiás volt a csípésükre. 

2. Egyéb emlősök – 60 haláleset

azszerk_p4192305.jpg

Sajnos itt a statisztikai hivatal viszonylag szűkszavú, és nem egyértelmű, hogy pontosan milyen emlősök is tartoznak bele ebbe a csoportba, az viszont egészen biztos, hogy az egyik gyilkos emlős a kenguru lesz. Nem, nem arra kell gondolni, hogy ezek a kedves kis ugráló állatok nekiállnak turistákra vadászni, inkább arra, hogy különösen napnyugta környékén egy váratlanul az autó elé kiugró kenguru nem is olyan ritkán akár halálos balesetet is tud okozni az utakon. Ebből kifolyólag ha igazán csökkenteni akarod az állatok által okozott baleseti lehetőséget, mialatt Ausztráliában tartózkodsz, akkor leginkább azt tudod tenni, hogy autóbérlés esetén óvatosan, lassan vezetsz, és lehetőleg napnyugta előtt már megállsz egy szálláson, kempingben.

És akkor jöjjön, aminek jönnie kell, Ausztrália leggyilkosabb állatai, az abszolút első helyezett…

Na, szerinted mik lehetnek azok? A pókok, hiszen azok eddig még nem voltak a listán! Vagy a skorpiók? Esetleg a véres ugrókoalák, azaz a drop bear-ek? (https://en.wikipedia.org/wiki/Drop_bear).

Akkor lássuk az első helyezettet…

..........

.........

........

.......

......

.....

....

...

..

.

1. Tehenek, lovak és egyéb haszonállatok – 77 haláleset

azszerk_cairns_dscn4679.jpg

Hoppá. Talán nem erre számítottál, ugye? Pedig ez az igazság. Bármennyire is hírhedtek világszerte a mérgező, veszélyes ausztrál állatok, gyakorlatilag a kanyarban sincsenek a jól ismert haszonállatokhoz képest a halálos balesetek tekintetében. Persze ezek az állatok élnek a legnagyobb számban az országban, és közvetlenül emberekkel együtt dolgoznak, így a magas halálozási szám teljesen logikus. Sajnos sokan esnek le szerencsétlenül a lóról, egy tehénnel való ütközés is könnyedén tud halálos lenni, viszont ezeket az eseteket azért nagymértékben el lehet kerülni némi józanésszel és óvatossággal.

Összességében tehát kijelenthető, hogy bár Ausztrália valóban rengeteg mérgező vagy veszélyes állatnak ad otthont, de egyértelműen nem ők okozzák a legtöbb problémát az országba látogató turisták számára vagy akár az ittélőknek: a tavalyi évre becsült 30 000 autóbalesetben 1000 ember vesztette életét, ami a többszöröse az összes vad-, és háziállat által okozott halálesetnek.

Amennyiben hiányolod a pókokat a listáról, megnyugtathatunk, pókcsípés következtében 1979 óta senki sem halt meg Ausztráliában, mivel azóta van ellenméreg a két legmérgezőbb pókfajtára, a Sydney Funnel Web-re és a Redback pókra. 

 

Ezért ha úgy döntesz, hogy meglátogatod ezt a valóban egyedülálló flórával és faunával rendelkező fantasztikus kontinenst, a kellő óvatosságon és józan paraszti észen kívül leginkább a közlekedésre figyelj oda, akár gyalogosként, akár autósként.

És még egy jótanács: 2007 és 2018 között 1920 fulladásos halálesetet jegyeztek fel az országban, úgyhogy ha fürdeni mész a tengerbe, azt csak a vízimentők által kijelölt szakaszon tedd és figyelj az úgynevezett “rip current”-re…

rips_poster.png

Kellemes utazást Ausztráliában! 

Andi és Zoli

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr9515308426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeoZ 2019.11.18. 15:00:26

Mindig is féltem a tehenektől... :D
süti beállítások módosítása