AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Karácsonyi hangulat Sydney-ben - ezt egy kicsit túltolták :)

2014. december 20. 09:38 - AtoZ

Karácsony Sydney-ben. Ezek a szavak akár antonímák is lehetnének, annyira ellentétesek egymással. Ugyanis magyarként nekünk a karácsonyhoz hozzátartozik a nagyonhideg, a forraltbor, a töki pompos a Vörösmarty téren, a kesztyű-sapka-sál kombó és a brutálnehéz ételek. Na most ehhez képest Sydney-ben a karácsony mindennek szinte a másik véglete: gatyarohasztó hőség, jéghideg limonádé, rengeteg gyümölcs vagy maximum saláta, strandon döglés aranyvasárnap, természetesen fürdőgatyában. Szóval akad némi kontraszt. Habár nagyon jól hangzik a melegben strandolás, de karácsonykor számunkra kisség kiábrándító, sőt, lehangoló. Tavaly éltük meg az első karácsonyt Sydney-ben, és összvissz egyszer volt csak karácsonyi hangulatunk: amikor a Woolworth (helyi Auchan) hűtőpultjai között sétáltunk, kirázott kissé a hideg és szólt a Jingle bells. Ennyi. Ez azért nem túl autentikus. :) De félreértés ne essék, ezt nem panaszképpen mondjuk, inkább csak érdekesség gyanánt.

pc130616.JPG

 

Ezt a bejegyzést egyébként Budapestről írjuk, mivel hazajöttünk karácsonyra, így röpke két nap alatt sikerült is a karácsonyi hangulatunkat bepótolni egy kis Vörösmarty tér - jéger - forralt bor - kolbice (érdemes utánanézni!) - kombóval, kabátban, sálban, kesztyűben. Na így azért mindjárt más!

 

Viszont két hete még Sydney-ben elmentünk megnézni az egyik leghíresebb utcát, ahol minden karácsonykor egy rakás házat feldíszítenek a tulajdonosok (Davidson, Borgnis st.). Nem egyszerűen. Durván. Egymással versenyeznek, hogy ki tud több led-et, több felfújható mikulást, giccsesebb díszeket rakni a házára. Egyik másik még egészen gusztusosra sikerül, de van, akinél elgurul a gyógyszer, és elmebeteg módjára kirak mindent, ami világít és giccses. Így kerülnek egymás mellé léghajózó mikulások, szörföző mikulások, óriás hóemberek, villogó szarvasok, futófények, csillagok, és minden, aminek egy kicsit is köze van a karácsonyhoz. Vagy akár semmi. 

 

Kár is lenne sokat írni ezekről a díszítésekről, inkább mutatjuk őket. Aztán mindenki eldöntheti magának, hogy bejövős, vagy túltolás. 

 

És zárszóként még egy házat külön kiemelnénk. Ez nem az űbercsillogó utcában van, hanem Cremorne-ban. Egy sarokház egy forgalmas út mellett, amit a tulaj kétévente feldekorál. És ha az eddigi házakról azt mondtuk, hogy némelyiket túltolták, akkor erre a házra már igazán nincs mit mondanunk. Minden van itt, mint a cirkuszban: UFO télapó, gülüszemű rénszarvas, futófény, teljes betlehemi három király, jászol, teve, feldíszített pálmafa, és még amit el sem lehet képzelni. Íme:

 

De a legdurvább jelenleg az ausztrál fővárosban van. Konkrétan bekerültek ezzel a kis fénydíszítéssel a Guiness Rekordok Könyvébe: 22 tonna, 110 km hosszú, 1,2 millió darab led-ből álló fényfüzér, 3865 m2-en. A bevétellel pedig egy gyermekvédelemmel foglalkozó alapítványt támogatott az ausztrál ügyvéd, aki ezt az egészet kitalálta és véghezvitte. Nem semmi:

  

 

Úgyhogy amint láthatjátok, habár a meleg időjárás miatt nem sok karácsonyi hangulat van magyar szemmel Sydney-ben, de azért mindent megtesznek a helyiek, hogy kihozzák a maximumot a lehetőségekből... :)

 

Na, mi most jobbra el, vár minket a hideg, a karácsonyi készülődés, immár itthon, Budapesten! Januárban folytatjuk a beszámolóinkat immár újra Sydney-ből!

 

Addig is nagyon Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk Nektek és Boldog Új Évet! Köszönjük, hogy velünk voltatok 2014-ben, és reméljük 2015-ben is velünk maradtok!

 

Üdv, 

 

Andi és Zoli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr416999195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása