AUSZTRÁLIA A-TÓL Z-IG

Brisbane, az új Ígéret Földje

2018. február 18. 12:27 - AtoZ

Brisbane Ausztrália harmadik legnagyobb városa Sydney és Melbourne után a maga 2.3 millió lakosával. Habár az elmúlt években leginkább Sydney és Melbourne volt az Ausztráliába bevándorlók elsődleges célpontja, manapság már egyre többen választják az újrakezdés színhelyének Brisbane-t. Nem is véletlenül: az idő még télen is kifejezetten kellemes, a környék természeti adottságai fantasztikusak. Ezen kívül még közel sem annyira őrült, mint a két nagyobb város, és habár közvetlen, fürdőzésre alkalmas tengerparja nincsen, 1 órányi autózással eljuthatsz a mesés Sunshine Coastra vagy Gold Coastra. Ime egy kis beszámolónk erről a csábító városról és környékéről, nem csak bevándorlóknak.

20171227_115118.jpg

Brisbane-ben már vagy 5x voltunk az elmúlt 4 évben, és meg kell mondjuk, legelőször nem tetszett különösebben a város, pláne úgy, hogy akkor még teljesen oda-meg-vissza voltunk Sydney-től. És valóban, azért az óriási öböllel, a számtalan meseszép stranddal nem nagyon tudja Brisbane felvenni a versenyt úgy, hogy nincs is igazán tengerpartja, ’csak’ egy folyó szeli ketté. Ráadásul Brisbane elég lapos, csak a nyugati oldalon van egy nagyobb domb (Mt Coot-tha), ahonnan bár szép a rálátás a városra, de azért a látvány közel sem olyan elképesztő, mint mondjuk a Gellérthegyről Budapest, vagy mondjuk a TV toronyból Sydney.

20171227_144537.jpg

20171227_144542.jpg

Félreértés ne essék, azért nem is csúnya Brisbane, egy viszonylag tipikus nyugati nagyváros felhőkarcolókkal, egészen szellős városnegyedekkel (legalábbis Sydney-hez és Melbourne-höz képest), és szinte minden megtalálható benne, amire egy magunkfajta fiatal párnak szüksége lehet (szinházak, múzeumok, jó éttermek, szociális programok, parkok, fesztiválok, stb.).

Talán az egyik legizgalmasabb része a városnak a South Bank, ahol egy elképesztő, ingyenes strandot épített ki a város, hogy valamennyire pótolják a tengerpart hiányát. Több medence áll a hűsölésre vágyók rendelkezésére, amelyekben még a gyerekek is veszély nélkül tudnak lubickolni. A medencéken kívül kis éttermek, közösségi kert, egy ázsiai pagoda, virágokkal fedett sétautak, egy mini esőerdei ösvény és még megannyi felfedezni való dolog is megtalálható ezen a nem túl nagy, de annál érdekesebb területen. Tényleg le a kalappal a tervezők előtt, szuper kis oázist sikerült a város közepén kiépíteniük. Ennek megfelelően hétvégente, akik valami miatt nem tudják elhagyni a várost, hogy valamelyik környékbeli strandon vészeljék át a hőséget, azok mind ott vannak South Banknél, így azért elég komoly kis tömeg tud kialakulni ott sokszor.

A belváros könnyedén keresztülsétálható és jó néhány érdekes templom, park keresztezi a felfedező útját. Hétköznaponként sem őrülten tömött, hétvégén pedig szinte teljesen kiürül, alig lézeng néhány turista, hiszen ott elsősorban irodák találhatóak, lakóházat alig. Talán az egyik kivétel a nyugalom szempontjából a Queen St sétálóutca, ahol azért mindig sokan mászkálnak és vásárolgatnak a folyamatos bolti leértékelések miatt.

Szóval Brisbane összességében egy kellemes, még közel sem annyira zsúfolt és őrült város, mint Melbourne vagy Sydney, így elsősorban azoknak lehet jó alternatíva, akik nyugisabb, de azért még izgalmas, szociális életre vágynak Ausztráliában. A lakhatás még jóval olcsóbb, mint a másik két ausztrál városban, 400-500 dollár / hétért már akár 3-4 szobás házat is lehet bérelni 40-60 percre a belvárostól (Sydneyben ez inkább minimum 700-800 AUD). Egyre több multicég hoz létre irodát Brisbane-ben, ami szépen vonzza magával a nemzetközi beállítottságú családokat, ez pedig egyre felvilágosultabbá és kulturálisan színessé teszi a várost. A másik megfigyelhető tendencia, hogy azok a friss gyerekes családok, akiknek Sydney vagy Melbourne szinte élhetetlenné vált az elmúlt években az elképesztő lakásár drágulások miatt, azok egyre többen választják Brisbane-t a letelepedésre, házvásárlásra. Összehasonlításként amíg Sydney-ben normális helyen házat venni 1 millió dollár alatt már szinte lehetetlen, Brisbane-ben azért már 5-600 ezer dollárért egész jókat lehet kikapni (igen, igen, ez is rengeteg pénz, de minden relatív, ugye...).

Időjárás

És akkor elérkeztünk Brisbane legnagyobb csáberejéhez, az időjáráshoz. Véleményünk szerint egész Ausztráliában Brisbane-ben a van a legjobb idő. Na persze mi nagyon szeretjük a meleget, akik nehezen viselik a folyamatos 30 fok feletti, iszonyúan párás hőmérsékletet, azok tartsák távol magukat a várostól. Ugyanis Brisbane már a szubtrópusi övben fekszik, ennek megfelelően a rövid tél (kb. Július-Augusztus) is kifejezetten kellemes, 21 fok átlaghőmérsékletű. Mínuszt egyetlen egyszer mértek csak a városban: -0.1 fokot a reptéren, 2007-ben. Úgyhogy ha a téli sportokat szereted, Brisbane tuti nem Neked való. Talán az egyetlen probléma, hogy a város a ciklon zónában fekszik, így sajnos nem egyszer fordult már elő, hogy letarolta azt egy-egy brutál szubtrópusi ciklon, legutóbb például 2017-ben Debbie, óriási esőzéseket hozva magával. Ez különösen a folyóparti városrészeket érinti kifejezetten kellemetlenül, hiszen ilyenkor a folyók elég komolyan megáradnak, tönkretéve mindent, ami a közelben van. Úgyhogy ha Brisbane-t választod lakhelyednek, javasolt a nagyobb folyóktól távolabbi városrészt kinézni, biztos, ami tuti alapon.

A természet

Nos, bár Sydney-t mi továbbra is nagyon szeretjük a csodálatos természeti adottságai miatt, de azért Brisbane sem panaszkodhat sokat. Ok, tengerpartokban labdába sem rúghat, viszont ha valaki hajlandó egy kicsit autózni (mondjuk 1-1.5 órát), akkor olyan beach-ek közül választhat, amilyeneket nem sok helyen lehet a világon látni. Ha a nyüzsgő, városi, szórakozós, az életet nagykanállal evős tengerpartra vágysz, akkor ott van Brisbane-től délre Gold Coast a felhőkarcolóival, ezernyi szórakozóhelyével, állandóan pezsgő éjszakai életével és a km hosszú strandjaival. Ha inkább a kisebb, nyugisabb, természetközelibb beach-eket preferálod, akkor irány észak, a Sunshine coast. És amennyiben már unod a fehérhomokos strandokat, nos, akkor például 1.5 óra alatt elérhetsz a Springbrook National Park szubtrópusi esőerdejébe, vagy a Glass House Mountains csodálatos süvegalakú dombjaihoz. A természetet kedvelőknek Brisbane környéke maga a menyország, akár minden hétvégén újabb és újabb meseszép helyeket lehet bebarangolni.

Munkák és fizetések

Ha eddig minden szépnek és jónak hangzott, és már pakolsz is, hogy odaköltözz, akkor azért még egy percet várj. Ugyanis valahogy jó is lenne Brisbane-ben megélni, nemde? Nos, ezzel viszont akadhatnak 'apróbb' problémák, mégpedig az elérhető munkák számával és a fizetések nagyságával kapcsolatban. Egy gyors munkakeresés a seek.com.au munkahelykereső oldalon rögtön megmutatja, hogy mi is a helyzet: amíg Sydney-ben és Melbourne-ben ~50.000 munkát hirdetnek, addig Brisbane-ben 17.000-et. Persze, Brisbane-ben kb. fele annyian élnek, mint a másik két fővárosban, de arányait tekintve még így is jóval kevesebb a munka sajnos. Ráadásul az eloszlása sem túl kellemes, hacsak nem az építőiparban vagy a vendéglátásban szeretnél elhelyezkedni, ugyanis ezen a kettőn kívül viszonylag nehéz normális, jól megfizetett munkát találni a városban. Még a különböző, programozással és IT-val kapcsolatos munkák kezdenek egyre keresettebbek lenni ott, de fizetésügyileg azért bizony Sydney és Melbourne mögött maradnak a bérek rendesen, átlagosan 20%-kal. Szóval érdemes a nagy költözés előtt jól körülnézni, és még azelőtt munkát keresni, mielőtt odaköltözne az ember.

Összességében Brisbane erős kihívója lett Sydney-nek és Melbourne-nek az elmúlt években, egyre több fiatal pár (különösen gyerekkel) próbál meg ott letelepedni és egy élhetőbb, kevésbé őrült tempójú életet élni, még ha ez azt is jelenti, hogy nélkülözni kell a Sydney operaház látványát vagy Melbourne hangulatos kis sikátorait. Nos, kinek a pap, kinek a papné, ugye... :)

Szeretettel, 

Andi & Zoli

 

Ausztráliával kapcsolatos további hasznos információkért like-old a Facebook oldalunkat:

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azausztralia.blog.hu/api/trackback/id/tr4713678150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibolya Pőcze 2018.02.18. 17:00:30

Sziasztok ! Már egy idelye olvasgatom az élményeket ,nagyon tetszett a körutazás ! Most voltam a családommmal Sydnybe ,sok szép helyre elmentünk mi is ,de 5 hét hamar elment. Más világ ,jó volt ott lenni ,örülök hogy megismerhettem egy kicsit azt a világot is . Sok boldogságot , írjatok még sok mindent én olvasni fogom ! Üdv..

AtoZ 2018.02.19. 05:31:04

@Ibolya Pőcze: Köszönjük Ibolya a jókívánságokat! :)

zZZz 2018.02.19. 16:55:26

Mindenrol szo esik, csak az emberkrol nem. 4 hetet voltam Brisbanben, de tul sok baratsagos emberrel nem talakoztam... amugy igenyes , meg csilivili, de nekem nem jott be. Sokkal jobbra szamitottam, peldaul Amerikban jobban ereztem magam.

Grandmaster B 2018.02.19. 21:48:03

Én ott kezdtem december közepén a 3 hetes utazgatásomat és egyszerűen imádtam :D A legkirályabb város volt lekörözve még Sydney-t is Melbourne-t is! <3
Az a sok pálmafa, az a élvezetes napsütés és az a nyugis város.... :O Ha Ausztráliába költöznék akkor gondolkodás nélkül ezt választanám ;)

AtoZ 2018.02.19. 23:21:17

@zZZz: ez roppant érdekes, a mi decemberi tapasztalatunk pont az ellenkezője volt annak, amit írsz, szinte csak barátságos emberekkel találkoztunk. Az Ausztrália vagy Amerika kérdés meg leginkább a kinek a pap, kinek a papné esete. Amerikában is éltem egy évet (Bostonban), és ha választanom kéne most, mindenképpen maradnék Ausztráliában, minden szempontból (emberek, időjárás, politika, stb.).

AtoZ 2018.02.19. 23:22:43

@Grandmaster B: Nos igen, Melbourne és Sydney elég zsúfolttá vált az elmúlt évtizedben, Brisbane még jóval kellemesebbb ebből a szempontból. Mondjuk hogy meddig, az jó kérdés...

tlantos 2018.02.20. 05:24:50

Strandolasra ott a Moreton Island. Es meg delfin is van :)

Fritz Gerlich 2018.02.20. 19:52:20

Miért nem lehet a város tengerpartján fürdeni és miért kell 100 km -t kell autózni az óceánban való megmártózáshoz? Erre nagyon kíváncsi volnék. Amúgy köszi a cikket, érdekes volt.

Aldou Raine 2018.02.22. 06:55:39

@Fritz Gerlich: nem válaszolnak. De engem is érdekelne....

Péter84 2018.02.23. 22:43:31

@Aldou Raine: A városnak nincs klasszikus értelemben tengerpartja, a Moreton és a North Stradboke szigetek egy nagy védett öblöt hoztak létre (Moreton Bay). Itt a víz nem tisztul, és a homokos, hullámos part helyett inkább mocsaras, mangrovés az egész öböl partvidéke. Ez is szép a maga módján, például Wynnum mellett a mangrove boardwalk olyasmi, mint Vác mellett az ártéri tanösvény, de az öbölben sehol nincs olyan strand, mint amilyenek a szigetek (Bribie, Moreton, és a Stradbroke szigetek) keleti oldalán, vagy a Gold Coast/Sunshine Coast partjainál vannak. Tényleg autózni/kompozni kell hozzájuk, viszont gyönyörűek, és nem olyan zsúfoltak mint a Bondi Sydneyben.

AtoZ 2018.02.26. 01:16:51

@Péter84: nagyon koszi Peter a valaszodat, ez meg mi sem tudtuk volna ilyen pontosan leirni. :)

Mittus 2018.07.06. 08:20:58

A városhoz közel az északi oldalon ott van Redcliffe, ritkán esik róla szó pedig a Suttons beach is jó strandolasi lehetőség, ráadásul a belvárosihoz hasonlóan ott is van medencés laguna kialakítva, a gyerekeknek.
És valóban, minden hétvégén találni valami új, felfedezni való helyet és igaz kocsiba kell ülni, viszont csodálatos strandokat lehet élvezni cserébe.

3szter 2018.10.23. 11:57:36

@Mittus: csak alátámasztani tudom, és nagyon köszönöm, hogy felhoztad!:) Én Redcliffe-ben lakom pár hete, iszonyat hangulatos és 'csak' fél óra autóval Brisbane központjától :)

Egyébként nagyon nagyon jó a blogotok, kedves Andi és Zoli!:)) Kedvet is kaptam körbeutazni az egész kontinenst :D
süti beállítások módosítása